Mofetta gyógy-gáz kúrával az érbetegség, érszűkület hatékony kezelése

A Mofetta az alsóvégtagi érszűkület, a szív és agyi érbetegségek megelőzésének és/vagy kezelésének eszköze lehet

Az érszűkület nagyobb bajt jelezhet 

 

Az alsóvégtagi érszűkület felkutatása és kezelése egyben a szív és agyi érbetegségek megelőzésének eszköze lehet.

 

Az alsóvégtagi érszűkület előfordulása mintegy 5 százalék az összlakosságban.  Az életkor növekedésével azonban ez a szám jelentősen megnő. A betegség maga ugyanaz az érelmeszesedés, mint a koszorúserek, vagy az agyi erek hasonló betegsége. Az ugyanis globális betegség, az egész érrendszert érinti, bárhol jelenjenek is meg először a betegség klinikai tünetei.


A klinikai manifesztációtól függően természetesen némileg különbözőek a tünetek. A koszorúserek betegsége pl. előbb terheléskor majd nyugalomban jelentkező mellkasi fájdalmat okoz, amit angina pectorisnak nevezünk, legsúlyosabb formájában, az infarktusban pedig szövetelhalás mutatkozik. Az alsóvégtagok betegsége hasonló tüneteket okoz: előbb terheléskor, majd nyugalomban lép fel lábfájdalom, súlyosabb formájában pedig szövetelhalás, gangraena alakul ki a lábakon. A patomechanizmus azonos, a klinikai tünetek pedig - a lokalizáció figyelembevételével - hasonlóak!


Az alsóvégtagok érszűkülete 4 stadiumra osztható. Legenyhébb formájában panaszt, tüneteket nem okoz, legfeljebb műszeres vizsgálatokkal lehet kimutatni. Ultrahang /doppler/ vizsgálattal megmérhetjük a lábfeji artériákban a vérnyomást és megmérhetjük a felkari vérnyomást is. Egészséges, fekvő helyzetben lévő emberben a két érték azonos: ugyanaz a vérnyomás a lábakon, és a karokon. Érszűkület esetében azonban a lábakon mért nyomás alacsonyabb, mint a karokon mért, a különbség /gradiens/ arányos az érszűkület súlyosságával.


A betegség folyamatának második stádiumában terheléskor, járáskor jelentkezik a lábikrában fájdalom, ami a beteget megállásra kényszeríti. Rövid, 1-2 perces pihenés után a fájdalom szűnik, és a járás folytatható. Bizonyos távolság megtétele után természetesen újabb fájdalom mutatkozik, és a történet ismétlődik, amit „intermittáló sántitásnak" /claudicatio intermittens/ nevez a szakirodalom.


A harmadik stádiumban már nyugalomban – főleg fekvő helyzetben, éjszaka – lép fel fájdalom, amely a lábak lelógatására, vagy felkeléssel szűnik. Az ok világos: a végtag vízszintes helyzetében kevesebb vér áramlik a szövetekhez, mint függőleges helyzetben, hiszen a vér is folyadék, mely lefelé nagyobb nyomással és könnyebben áramlik.


Nekrózis, gangraena alakul ki az utolsó, negyedik stádiumban, jelezve a szövetelhalást. E stadiumban a végtag komoly veszélyben van!
 
Néhány éve, 65 év feletti, érszűkületben szenvedő betegekben végzett vizsgálatban azt kutatták, vajon az obliteratív érbetegségben szenvedők között gyakoribb-e az infarktus és a stroke, mint a kontroll csoportban, ahol nem volt érszűkület. Kiderült, hogy már a legenyhébb fokú, klinikai tünetekkel nem járó, 1. stádiumú betegekben is szignifikánsan /2-3-szor/ több volt az infarktus és a stroke. Szignifikánsan nagyobb volt a halálozásuk is.


E vizsgálat eredményeiből két gondolat következik. Egyrészt az, hogy az alsóvégtagok érszűkülete rossz prognózisú betegség, de nem elsősorban a lábak sorsa, hanem a szív és az agyi erek betegsége ill. ezek következményei miatt. A lábak prognózisa ugyanis relatíve jó: 10-20 év alatt gyakran alig változnak a panaszok, és szerencsére csak egészen kis százalékban szükséges amputáció. A rossz prognózist tehát a globális érbetegség egyéb megjelenési formái, a szív- és az agyi erek megbetegedése okozza.

Ugyanebből a felismerésből következik az is, hogy az alsóvégtagi érszűkület felkutatása jó mutatója az egyéb régiók megbetegedésének, felhívja az orvos figyelmét arra, hogy keresse a teljes érrendszert érintő globális betegség egyéb – prognózist meghatározó - manifesztációit. Így válhat az érszűkület és korszerű kezelése a prevenció - azaz a szív és agyi érbetegségek megelőzésének - fontos eszközévé.

Forrás: Weborvos - Dr. Káli András

 

arckep.jpgSzerkeszti Horváth Kálmán a Gondűző 2001 Vendégházból, Mátraderecskéről.


A mátraderecskei Gondűző 2001 Vendégház-ban komfortos lakrészek és változatos étkezések / DASH diéta, cukorbeteg étkezések, vegetáriánus, reform vagy palócos ellátás / várják Önt, és üdülési csekkjeit is elfogadjuk.
A MOFETTA gyógygáz kúrára Mátraderecskére érkezőknek igény esetén rendelkezésére áll az akadálymentes apartmanunk, bioptron lámpa kezelés, manikűr, pedikűr, szolárium.

Jelentkezzen próbakezelésre! >>>>>>Tegyen minket próbára!

 

 

Weblap látogatottság számláló:

Mai: 20
Tegnapi: 7
Heti: 77
Havi: 596
Össz.: 243 782

Látogatottság növelés
Oldal: Az érszűkület nagyobb bajt jelezhet
Mofetta gyógy-gáz kúrával az érbetegség, érszűkület hatékony kezelése - © 2008 - 2019 - erbetegsegkezeles.hupont.hu

A honlap magyarul nem csak a weblap első oldalát jelenti, minden oldal együtt a honlap.

Adatvédelmi Nyilatkozat

A HuPont.hu ingyen honlap látogatók száma jelen pillanatban:


▲   Laptop 1 Ft-ért? Regisztrálj most! - Vatera.hu
X

A honlap készítés ára 78 500 helyett MOST 0 (nulla) Ft! Tovább »